Så hanterar du som småbarnsförälder ekonomiska svårigheter

Barnprodukter hör till kategorin av varor som ökat mest i pris den senaste tiden. Tillsammans med höga boendekostnader och dyr mat bidrar det till att många småbarnsfamiljer får det kämpigt med ekonomin. Men det finns knep för att få det bättre.

Mat- och bränslepriser har skenat till rekordnivåer. Barnmat, blöjor och välling är några produkter som procentuellt har stigit mest. För att som småbarnsfamilj få budgeten att hålla är det för många nödvändigt att försöka sänka levnadskostnaderna på olika sätt. Att exempelvis använda Babybjörn-rabattkod när en ny bärsele behövs är ett sätt att spara pengar. Med en rabattkod behöver du inte betala fullpris för bärselen.

Ta del av medlemsförmåner

Det finns inte bara rabattkoder på Babybjörn utan även på en mängd andra butiker. Därför ska du alltid kolla in vilka rabatter och erbjudanden som finns hos olika butiker innan du genomför ett köp. Genom att shoppa mer smart kan du spara in många kronor. Att vara medlem hos olika butiker för att få rabatter och medlemserbjudanden är också ett bra tips för småbarnsföräldrar. Du kan få flera procents rabatt på barnens kläder, blöjor eller leksaker.

Handla billigare mat

Många behöver sänka sin levnadsstandard för att få inkomsten att täcka alla kostnader. En del avstår restaurangbesök och nybakat bageribröd medan andra stramar åt ännu mer och drar in på alla onödiga kostnader. Eftersom mat är en av det största utgiftsposterna i en familjs budget finns det oftast mycket pengar att spara där. Att alltid kolla in reklambladen och handla varor som är på extrapris kan göra stor skillnad. Handla även från den butik med bäst priser. När du handlar är ett annat tips att hålla utkik efter varor som är nära utgångsdatum och nedsatta i pris. Sådana varor kan du alltid lägga i frysen och äta senare eller äta upp direkt. Oavsett vilket kan du få mat till en bråkdel av ordinariepris.

Be om hjälp vid ekonomisk kris

En del familjer har det riktigt kämpigt och kan känna skam över situationen de befinner sig i. Om du har problem ska du veta att det finns hjälp att få. Många kommuner i Sverige erbjuder budget- och skuldrådgivning till sina invånare.