Att köra vattenskoter är ett roligt och fartfyllt sätt att uppleva vattensport och utforska kustlandskap. Många testar att köra utomlands och vill gärna fortsätta köra även i Sverige. De nya regelverken för vattenskoter kräver att förare ska inneha ett körkort för att få köra skoter.
Allt fler kör vattenskoter och uppskattar friheten och spänningen det innebär. Samtidigt ökar antalet olyckor och det har hittills varit svårt att förebygga att de inträffar. Nu inför Transportstyrelsen ett krav på vattenskoter körkort för att få köra. Det innebär att alla ska gå en kurs för att utbilda sig om vilka regler som gäller för körning och vilka risker det innebär. Kravet på körkort börjar gälla från 1 maj 2022 och för dig som vill köra då gäller det att vara ute i god tid och boka en kurs redan nu.
Varför Regeringen skärper reglerna
I samband med att allt fler kör vattenskoter har olyckorna ökat. Konsekvenserna kan vara allvarliga för de som skadas och det gäller både föraren, medföljande och personer som befinner sig i vattnet. Skotern kan komma upp i extremt höga hastigheter och det innebär stora risker. Även växt- och djurlivet utmed kusten och i sjöar påverkas negativt av körningen. För att öka säkerheten och begränsa hastigheten vid körning av vattenskoter har Regeringen ökat kraven på förarna.
Så tar du körkort och behåller det
Åldersgränsen för att köra vattenskoter och genomgå en kurs är 15 år. Så fort kursen avslutats och du har ett godkänt kursintyg är det okej att köra, men du behöver ansöka om ett förarbevis om du vill fortsätta hela säsongen. Förarbeviset ansöks om och utfärdas av Transportstyrelsen. Personer som har andra typer av förarbevis kan vänta till 2023. De enda som inte behöver körkort är de som kör för statlig myndighet eller tävlar inom Riksidrottsförbundet. Kursen kommer omfatta ca 15 timmar utbildning i både teori och praktik. Den som hyr ut eller lånar ut en vattenskoter är skyldig att kontrollera att föraren har sitt körkort. För det som kör gäller det att hålla sig till regelverket. Polisen kan utfärda böter eller indraget förarbevis om föraren kör vårdslöst, bryter mot regelverket, kör i otillåtet område eller är påverkad av alkohol eller droger.