Därför är bostadsmarknadens utveckling oviss

Den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden som varit har brutits genom räntebeskedet från Riksbanken. Priserna på bostäder har fallit i hela Sverige. Det är den höga inflationen som satt käppar i hjulet. Inflationsutvecklingen framåt är avgörande för hur utvecklingen på bostadsmarknaden kommer att se ut.

Bostadsmarknaden svajar och det beror på att Riksbanken höjde styrräntan till 1,75procentenhet under hösten 2022. Av olika anledningar kan det vara bra att göra en värdering bostad för att ha ett färskt bevis på bostadens marknadsvärde. Även om du inte ska sälja din bostad direkt kan en värdering göra att du kan förhandla om bolåneräntan med banken. Det är även möjligt att lägga om dina lån för att minska amorteringen. Du kan minska dina månadskostnader med både en ny bolåneränta och behöva amortera mindre.

Tips att tänka på vid värdering av bostad:

  • Läget, skick och planlösning är faktorer som ligger till grund för värderingen.
  • Renoveringar kan vara värdehöjande.
  • Du kan göra en bostadsvärdering utan att sälja en bostad.
  • Det finns inga förbindelser med att göra en bostadsvärdering.

Räntebeskedet satte bostadsmarknaden i rörelse

Det är just räntebeskedet som har fått bostadsmarknaden i gungning. Ovetskapen innan räntebeskedet skapade oro och en mer reserverad inställning till att köpa och sälja bostäder bland gemene man. Efter räntebeskedet fanns det något att förhålla sig gällande till bostadsmarknaden. Den höjda räntan beror på inflationen som överraskat Sverige. Den uppåtgående trenden som länge rått på bostadsmarknaden i Sverige har under 2022 brutits.

Bostadsförsäljning på dagens bostadsmarknad

Eftersom läget på bostadsmarknaden är mer instabilt nu än vad det var för ett år sedan kan det vara läge att avvakta. Men allt beror på ditt utgångsläge och när du köpte bostaden som du funderar på att sälja. När du gör en bostadsvärdering har du ett marknadsvärde som du kan ställa mot det du köpte bostaden för. Att sälja en bostad med förlust är det ingen som helst vill göra. Det är viktigt att agera utefter dina behov och din livssituation när du funderar över huruvida du bör sälja eller inte. Bostadsmarknaden ser även olika ut beroende på vart du bor i Sverige.