ekonomi

Få kontroll på din privatekonomi

Har du problem med att få pengarna att räcka till slutet av månaden? Du kanske inte heller förstår vart pengarna tar vägen? Då är det på tiden att du börjar att använda dig av en månadsbudget. En enkel månadsbudget medför att du snabbt och enkelt kan få kontroll över din privatekonomi.

Tillhör du den kategori som inte har några pengar kvar på kontot i slutet av månaden, ska du veta att du inte är ensam. Det är många av oss som lever från löneutbetalning till löneutbetalning och som varje månad kämpar för att pengarna ska räcka till. Vissa månader går det väl och andra månader går det mindre väl, och då är det bra med vänner eller familj som kan ställa upp med ett tillfälligt handlån.

Det är inte alltid en högre lön som är lösningen

Det är i och för sig alltid trevligt med en högre lön. Men ofta fortsätter problemen med att få pengarna att räcka till, även efter en löneförhöjning. Problemet är inte intäkterna, utan utgifterna. Ska du få pengarna att räcka till varje månad är det A och O att du har kontroll på hur du spenderar dina pengar varje månad.

Budgetera mera

De flesta av oss har en benägenhet att underskatta hur mycket pengar som vi spenderar varje månad, och framförallt vad vi väljer att spendera våra pengar på. Vill du få kontroll på din privatekonomi är det första steget att du gör en månadsbudget där du registrerar alla dina inköp. Det är dessutom hur enkelt som helst. Du kan göra en grundläggande budget i Word eller Excel och det finns även utmärkta appar som du kan ladda ner och använda dig av.

Genom att du använder en månadsbudget kommer du omgående att få en god bild över hur du spenderar dina pengar och kan snabbt ändra ditt köpbeteende. Belöningen kommer snabbt att visa sig genom att det helt plötsligt finns pengar kvar på lönekontot i slutet av månaden.