Byggbranschen går starkt i Sverige

Sveriges befolkning växer i rask takt och det byggs nya bostäder som aldrig förr. Det är förstås en positiv utveckling både för byggbolagen och tillväxten. Det är också viktigt för företag då de kan anställa folk med rätt kompetens. Här kan du läsa mer om detta och om de maskiner som behövs för ett bostadsbygge.

Det är mycket som ska falla på plats innan ett nytt bostadshus står på plats och de boende kan flytta in i sina lägenheter. Först och främst ska allt ritas upp, få bygglov och klartecken. Sedan är det dags för byggbolagen att ta vid. De börjar alltid med markarbete innan de påbörjar byggnationen av själva huset.

Det börjar alltid med markarbete

Det första steget till en bra bostad är markarbetet. Det behövs bland annat en kompaktlastare och grävmaskiner för att utföra detta arbete. Först och främst måste byggbolaget se till att marken är i gott skick och håller för ett större hus. Sedan måste de även gräva ner rör och andra ledningar innan byggandet går igång. Det är bland annat det du använder grävmaskinen till. Eftersom det råder hård konkurrens om byggjobben ser de flesta byggbolag till att de har nya och bra maskiner som får jobbet gjort så snabbt som möjligt. Om ett byggbolag inte kan leverera enligt tidsplan är det stor risk att någon annan tar jobbet.

Akut bostadsbrist skapar nya bostadsområden

Eftersom det råder ett så stort behov av bostäder och eftersom vissa städer har akut bostadsbrist har byggbolagen fått tänka utanför boxen. Flera städer bygger helt nya bostadsområden med flera lägenhetshus eller radhus. Det är förstås väldigt fördelaktigt för ett byggbolag att få ett så stort projekt. Därför är det viktigt att de kan presentera en bra lösning och att de har maskinerna som krävs. Några av de största byggbolagen i Sverige är för närvarande:

  • JM
  • Skanska
  • PEAB fastigheter
  • Riksbyggen

Dessa konkurrerar alltså om nya bostadsbyggen över hela Sverige. Vi ser inte heller några tecken på att bostadskrisen eller efterfrågan kommer gå ner den närmaste tiden. Tvärtom ser det ut att behövas ännu fler bostäder i framtiden.

Högre efterfrågan än någonsin

Många bostadsbolag har alltså aldrig varit med om en högre efterfrågan men det har också en baksida. Det gör även att hyrorna pressas upp väldigt mycket. Många bostadsbolag kräver hyror på över 14 000 även i mindre städer. Därför är det en mindre grupp människor som faktiskt har råd att hyra dessa lägenheter. I Riksdagen pågår även en debatt om marknadshyror som främst gäller nybyggen. Om bland annat Centerpartiet får som de vill skulle det innebära fri hyressättning på den svenska marknaden. Alltså kan de bostadsbolag som bygger nytt sätta vilken hyra de vill utan att behöva anpassa sig till marknaden. Det skulle förmodligen innebära ännu högre hyror. Det är alltså väldigt intressant att följa svensk bostadsmarknad på flera olika plan. Det är alltid svårt att sia om utvecklingen men vi gissar att priserna kommer att fortsätta stiga uppåt ett tag till.