osthyvel

Vem uppfann egentligen osthyveln?

Osthyveln har varit en självklarhet i hemmet sedan länge. Den uppfanns av den norske uppfinnaren och entrepenören Thor Bjørklund redan 1925, och har sedan dess blivit populär i såväl de nordiska länderna såsom i Tyskland, Nederländerna och Belgien.

Thor Bjørklund (1889-1975), en utbildad möbelsnickare från Lillehammer i Norge, hade under en längre tid irriterat sig på svårigheten att få till tunna och fina ostskivor med kniv. När han började arbeta på en lösning på problemet kom det i och med hans yrke naturligt att utgå från de verktyg han använde dagligen snarare än att försöka utveckla en ny typ av kniv.

Efter flera experiment så tog han fram ett nytt verktyg baserat på samma princip som en trähyvel, med skillnaden att den dras mot användaren och att skivornas tjockhet kan regleras beroende på hyvelns vinkel. Han registrerade patentet den 25 februari 1925, och efter två års delvis manuell, delvis mekanisk produktion så började han massproducera hyveln i en fabrik i Lillehammer år 1927.

Tidig succé i Norge och övriga Norden

Succén var ett faktum redan från början i såväl Bjørklunds hemland Norge som i övriga Norden: då hyveln möjliggjorde tunnare och jämnare skivor ost än kniven kunde norska hushåll få sin ost och därmed matbudget att räcka längre. Förståeligt nog var detta mycket populärt i mellankrigstiden, då folk var tvungna att spara så mycket som möjligt. Mejerier i Norge var till att börja med inte lika nöjda över osthyveln som folket i stort var, och uppmanade folk till att kasta sina hyvlar, men sedan hyveln blev en stöttepelare i köket har även de ändrat sig och använder den numera i sin egen marknadsföring.

Då hyveln fungerar bra på ostar av flera olika nivåer av hårdhet och är enkel i sin utformning har den inte behövts designas om något märkvärt, utan den har sett i stort sett likadan ut ända sedan starten. I och med succén så försökte Bjørklund sig även på att utforma en smörhyvel, men denna gick inte hem bland folk, och det gjordes av denna bara en produktion.

Senare produktion och uppköp

Trots Bjørklunds patent på hyveln så trädde flera imitatörer fram, vilket ledde till flera rättstvister. Då Bjørklund inte ville lägga alla sina resurser och sin tid på tvister med sina konkurrenter valde han istället på att fokusera på bra kvalitet och pris, och på att förbättra själva produktionen: den ursprungliga 60-stegsprocessen för att producera en hyvel på Thor Bjørklund & Sønner AS tog omkring en timme, vilket de förbättrade med tiden. De lyckades, och Bjørklunds företag producerade omkring en miljon hyvlar per år, varav cirka 75% exporterades till andra länder. Dessa gick främst till Norden och norra Europa – Nederländerna är en särskilt stor användare av hyvlar – men även till bland annat USA och Australien.

När Thor Bjørklund & Sønner AS till slut gick i konkurs i september 2009 köptes de och deras varumärken upp av det Ringebu-baserade norska företaget Gudbrandsdal Industrier AS, som några månader senare tog över verksamheten och produktionen av Bjørklunds hyvlar. År 2021 har Bjørklunds hyvlar under de två företagen kombinerat sålts i 60 miljoner exemplar internationellt.